sinds 1972
Ga naar de inhoud

over de vereniging

vereniging
We gaan terug naar eind jaren 60 van de vorige eeuw.
Eind jaren 60 werd door de toenmalige kapelaan  Klerken op de molenweg het jeugdhuis geopend. Een gebouw dat was omgebouwd uit een oude boerderij. Aangezien er  toen al animo was om met carnaval iets te organiseren voor de jeugd, werden wat jongens bijeenheroepen om een raad van 11 (club 61) te vormen met een prins. Deze gingen ook in de optocht mee, maar er was nog geen naam.
Dit ging een paar jaar door, totdat er in het jeugdhuis aan de molenweg 19 beroepskrachtren kwamen en beheerders.
Deze besloten samen met een aantal vrijwilligers een jeugdcarnavalsvereniging op te richten. Dit waren o.a. de heren  Sjaak Thomassen en Domien Klarenbeek. In 1972 starten zij een jeugdcarnavalsvereniging, toen de PULLE genaamd met hun eerste Prins "Bert van Engelen" en een raad van elf. De kleding was door vrijwilligers zelf gemaakt.
Zij vierden 3 dagen carnaval in het jeugdhuis, hielden een receptie en bezochten de receptie van de jeugdprins en prinses in Linne. In de jaren 70 kwamen er toen vanuit het clubwerk dansmarietjes bij.
In die jaren was de prins iemand die 15/16 jaar was en de raad van 11 werd samengesteld uit kinderen in de leeftijd van 12 tot 14 jaar die meededen aan het wekelijkse jongensclubwerk. Door de jaren heen werd het steeds professioneler en werd ieder jaar een eigen prinsewagen gebouwd. Op carnavals dinsdag kwm er een kinderoptocht en in de zaal van het jeugdhuis was er van zaterdag t/m dinsdag vasteloavendj met de fullhouse  diskjockeys(een groep die op zaterdag avond disco organiseerdfe).
Vanaf  de vierde prins kwam er een dansgarde bij die bestond uit 7 dansmarietjes die begeleid werden door  vrijwillige dames uit de meisjesclub. Dit waren  Resie en Marlies Gerris en Marleen Verheesen. We gingen ook steeds meer recepties bezoeken. Helaas namen we toen maar twee vaste dansmarietjes mee. Tijdens de grote optocht gingen wel alle dansmarietjes en de gehele raad van elf mee.
Halverwege  jaren tachtig kwam er ook een jeugdprinses bij. De dans marietjes werden moderner gekleed en begonnen discodansjes te leren ipv de traditionele dansen. Ze traden toen ook al op, op recepties en bonte avonden van de grote voorbeelden van hun  de Hoonder.
Begin jaren 80 werd ook de naam PULLE aangepast tot Pölle,aangezien ze werden vergeleken met de hoonder en niet met bierpullen. Toen in 1989 het jeugdhuis dicht ging en er verhuist werd naar de huidige Spil werd besloten om de jeugd prins en prinses  te zoeken in de leeftijd van de leerlingen uit groep 7/8 van de lagere school. De nieuwe kartrekkers waren toen oa Wim Brouns en Ans Birk die dit tot begin 2002 gedaan hebben tegenwoordeig verandert de samenstelling van de Pölle regelmatig.

In het heden zijn de kartrekkers Iwan van de Ende en Ingrid Bakker aangevuld met hulpzame bestuursleden.
Terug naar de inhoud